Új bevándorlási rendszer 2021 január elsejétől Nagy-Britanniában az EUs állampolgároknak is.

Közeledik az év vége, amely változást hoz az uniós munkavállalók sorsában. Azok, akik nem élnek Nagy-Britanniában 2020. december 31-ig, sokkal komolyabb feltételeknek kell megfelelniük, ha a szigetországban kívánnak dolgozni, tanulni 2021-től. A téma igencsak aktuális, egyre több sajtóorgánum foglalkozik vele.

A hírek szerint decembertől megnyílt a lehetőség a vízumigénylésre. 2021 elejétől az Európai Unió polgárai ugyanolyan elbánásban részesülnek majd, mint a világ bármely más részéről érkező bevándorlók.  Eddig, amíg az Egyesült Királyság EU-tag volt, uniós állampolgárok automatikusan jogot kaptak a munkavállalásra a szigetországban. A munkahelyi vízumokra vonatkozó új rendszer azonban pontokon alapul.

Hogy kalkulálják a vízumigényléshez szükséges pontokat?

A víum megszerzéséhez a bevándorlóknak 70 pontot kell megszerezniük.

a hatóságilag jóváhagyott munkáltatótól származó érvényes állásajánlat – 40 pontot ér

A minimálisan elvárt nyelvtudás – 10 pontot ér.

A fennmaradó 20 pont megszerzéséhez évi legalább 25 600 fontot kell keresni.

További pontok szerezhetők, ha valaki jobb képesítéssel, végzettséggel rendelkezik. 10 pont jár egy megfelelő PhD-ért, vagy 20 pont tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai PhD-ért. Ha valaki olyan területről kap állásajánlatot, amelyben hiány van megfelelő szakemberekből az Egyesült Királyságban, további 20 pontot kaphat, abban az esetben is, ha azért alacsonyabb fizetés jár.

Ebben az esetben a pályázónak legalább 20 480 fontot kell keresnie. Ha ebben a kategóriában nem kapunk maximális pontot, az a többi kategóriából származó extra pontokkal kiváltható. Tehát például ha egy kórházi ápolónak csak évi £21,000-ot ajánlanak, mivel ez a foglalkozás jelenleg hiányszakma az Egyesült Királyságban, az ilyen állásokra szóló foglalkoztatási ajánlatok bemutatása 20 pontot ér az elbírálás során. Hiányszakma lehet még a különféle hegesztési szakmák, vagy éppen a webdesign és webfejlesztés. A hiányszakmák listája a következő linken érhető el:
https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-shortage-occupation-list

Mennyibe kerül a vízumigénylés?

Attól függ, hogy az álláskereső hány évet tervez dolgozni az Egyesült Királyságban, és hogy munkája szerepel-e a hiányszakmák listáján. Ha nem szerepel, a vízumigénylési díj 610 és 1408 font között lesz (kivétel a Channel Islands, Jersey és Guernsey).

Az álláskeresőknek jelentkezéskor és évente 624 font egészségügyi pótdíjat kell fizetniük – ezt a pénzt visszatérítik, ha végül nem ítélik meg nekik a vízumot. Ezenkívül be kell bizonyítaniuk, hogy képesek eltartani magukat az Egyesült Királyságban, ami havi legalább 1270 fontot jelent.

Egészségügyi vízum

Gyorsított beléptető rendszer működik majd az orvosok, ápolók és más egészségügyi szakemberek számára. A gondozókra, a care worker-ekre azonban nem vonatkozik ez a rendszer. Az egészségügyi vízumra jogosultak kedvezményes díjat fizetnek, támogatást is kapnak majd a jelentkezési folyamat során, valamint mentesülnek a bevándorlási egészségügyi pótdíj alól. Természetesen azonban nekik is meg kell felelniük a rájuk vonatkozó képzettségi szintnek és fizetési küszöbértékeknek.

Diákvízum lesz?

A nemzetközi hallgatók számát nem korlátozzák. A hallgatói vízumkérelmi rendszer lehetővé teszi a diákok számára, hogy hat hónappal a tanfolyam megkezdése előtt regisztráljanak erre a típusú vízumra, ha külföldről indítják a jelentkezésüket.

2021 nyarán egy új „diplomás vízumot” vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy a diplomát szerzett hallgatók két évig az Egyesült Királyságban maradhassanak. Akik PhD-fokozatot szereztek, 3 évig tartózkodhatnak a szigetországban.

Mindenkinek kötelező a vízum?

Azon EU-országok állampolgárai, akik 2020 vége előtt Nagy-Britanniában éltek, pályázhatnak az EU Settlement Scheme-re, amelynek keretében 2021. június 30-ig kell kérvényezniük a letelepedett státuszt, további részletek: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/what-settled-and-presettled-status-means.

Ezenkívül több új vízumrendszer is bevezetésre kerül, mint a Global Talent, Innovator and Start-Up vízumok. A kormány szerint ezeknek a célja, hogy “azokat vonzza, akik kivételes tehetséggel rendelkeznek, vagy kivételes ígéreteket mutatnak a mérnöki, tudományos, technológiai vagy kulturális területeken”.

Szállodai és vendéglátós munkák:

Folyamatosan keresünk egész Nagy Britannia (Anglia,Wales, Skócia) területére szállodai dolgozókat. A kiépített kapcsolatrendszerünk által kb. 4-500 szállodát/vendéglátóipari egységet érünk el az Egyesült Királyságban.

Partnereink olyan vidéki (városok kizárva) ,3-4-5 csillagos szállodák/éttermek Skóciában, Angliában, Walesben, melyek minden esetben biztosítanak lakhatást (bentlakást), továbbá étkezést munkaidőben, sokszor azon kívül is. A munkahelyek gyakran tényleg elszigetelt, távoli vidéken találhatóak.

Nem csak szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók elhelyezésére van lehetőség, hanem várjuk olyanok jelentkezését is, akik minimális, vagy egyáltalán nem rendelkeznek releváns szakmai tapasztalattal a szállodaipar-vendéglátás területén!

Kiket keresünk?

 • Étterem (Felszolgáló, Restaurant Supervisor, Assistant Restaurant Manager, Restaurant Manager
 • Bár (Bárfelszolgáló/Bartender, Assistant Barmanager, Barmanager)
 • General assistant (szállodai mindenes konyhai-éttermi-báros-recepciós-takarítási munkák bármilyen keveréke)
 • Konyha (Konyhai kisegítő, Segédszakács, Szakács/Chef de Partie, Séfhelyettes/Sous Chef)
 • Housekeeping (Szobalány/fiú, Linen Porter, HK supervisor, HK Manager)
 • Front Office/Recepció (Night Porter, Recepciós, Front Office Manager)
 • Spa (Masszőr,Pedikűrös, Manikűrös)
 • Handyman- Karbantartó

PÁROK, BARÁTOK, ISMERŐSÖK EGY MUNKAHELYEN TÖRTÉNŐ ELHELYEZÉSÉRE IS VAN LEHETŐSÉG !

Szállás+étkezés:biztosítva a munkahelyen belül, vagy a szálloda közelében található személyzeti szálláson, ennek díja kb heti £30-50, melyet a fizetésből vonnak le.

Fizetés: a minimálbér bruttó £9,50/óra (23 éves kor felett); £9,18/óra (21-22 éves korig); £6,83/óra (18-20 éves korig).
Ez heti 40 órás munkavégzés esetében (23 év feletti munkavállaló) bruttó £1.646, nettó £1.447/hó, azaz kb. nettó 660.000 Ft/hó (árfolyamtól függően).
Nem csak minimálbéres munkáink vannak, amennyiben rendelkezel megfelelő szakmai háttérrel és jó angol nyelvtudással, akkor lehetőség van magasabb szállodai/vendéglátós pozíciók megpályázására is.

Hogy megtudd pontosan mennyi lesz a nettó béred , íme egy kalkulátor, próbáld ki, kattints a képre:

Munkaidő beosztás: a pozíciók 90%-ában osztott műszakban történik a munkavégzés, ami azt jelenti, hogy a ledolgozott napi munkaidő nem egyszerre történik, hanem két részletben.

Felvételi követelmények:

 • Angol nyelvtudás a megpályázandó pozíciónak megfelelő szinten, melyet felmérünk
 • Releváns szakmai tapasztalat a megpályázott pozícióban (a tapasztalathoz nem kötött munkalehetőségekről érdeklődj irodánkban)
 • Vendégközpontú hozzáállás
 • Rugalmas, terhelhető személyiség
 • Megfelelő motiváció

Amit nyújtunk:

 • Teljes körű szervezés és tájékoztatás, tanácsadás
 • Önéletrajz ambulancia
 • Interjú a jelentkezővel személyesen vagy Skype-on
 • További interjú szervezése a munkaadóval, jelentkezők felkészítése az interjúkra
 • Segítség a kiutazás szervezésében, repülőjegy foglalásában
 • Szerződés átadása, részletek megbeszélése
 • Után-követés, kapcsolattartás és segítségnyújtás a kiutazást követően